Ull Sec

La pel·lícula llagrimal és molt important per mantenir els nostres ulls sans i còmodes. Tant si la llàgrima no es produeix en quantitat suficient, com si és inadequada o de baixa qualitat es produirà una situació patològica denominada ull sec o sequedat ocular. Es tracta d’un problema molt freqüent i afecta a prop del 30% de la població, sent la seva causa multifactorial.
L’ull sec sol ser una malaltia crònica que afecta la superfície ocular i produeix molèsties, problemes visuals i, en alguns casos, lesions en la còrnia i la conjuntiva.

Quin és el paper de les llàgrimes?

En parpellejar, la pel·lícula de llàgrimes s’escampa per la superfície de l’ull. Això manté la còrnia llisa i transparent. La pel·lícula lacrimal és, per tant, molt important per a una bona visió.

Aquesta pel·lícula la formen tres capes, cadascuna de les quals té la seva funció:

Una capa oliosa. És la més exterior i fa que la superfície de la llàgrima sigui suau i evita que les llàgrimes s’eixugin massa ràpidament. Està produïda per les glàndules de Meibomi de les
parpelles

Una capa aquosa. Aquesta capa és la més abundant i se situa al centre de la pel·lícula lacrimal.
Aquesta capa prové de les glàndules lacrimals de les parpelles.
Una capa mucosa. És la capa interna de la pel·lícula lacrimal. La seva funció és ajudar a estendre la capa aquosa per la superfície de l’ull, mantenint-lo humit. Sense aquest moc, que és produït per la conjuntiva, les llàgrimes no s’enganxarien als ulls.
Normalment, la producció de llàgrimes pels ulls és constant per mantenir-se humits.

Quins símptomes pot donar l’ull sec?

Els principals símptomes de sequedat ocular són:

 • Sensació de picor i cremor als ulls.
 • Sensació de sorra o de tenir algun cos estrany a l’ull.
 • Llagrimeig. Encara que pot semblar estrany, els ulls fan més llàgrimes quan estan irritats per l’ull sec.
 • Visió borrosa, sobretot en llegir.
 • Tenir els ulls vermells o irritats, sobretot quan hi ha vent o s’està a prop d’algun irritant com port ser el fum del tabac.
 • Poden aparèixer fils de moc als ulls o al voltant.
 • Pot haver dificultat o molèsties en portar lents de contacte.

Per què es produeix l’ull sec?

Generalment, l’ull sec es produeix per un dèficit de llàgrima. Aquest dèficit pot ser per escassa producció o per una excessiva evaporació de la llàgrima. L’altra causa és la producció d’una llàgrima de mala qualitat a causa de problemes en el funcionament de les glàndules de Meibomio de les parpelles o a conseqüència d’inflamació de la vora de la parpella o blefaritis.

Les causes que el provoquen són molt diverses i poden donar-se de manera aïllada o confluir-ne diverses. Entre els principals factors de risc de l’ull sec destaquen els següents:

 • Causes hormonals.. Tant els homes com les dones poden tenir l’ull sec. No obstant això, és més freqüent en dones, especialment en aquelles que han passat per la menopausa.
 • Edat avançada. Les persones tendeixen a fer menys llàgrimes a mesura que envelleixen a causa dels canvis hormonals normals per l’edat.
 • El mal posicionament de les parpelles com ara l’entropi (parpelles cap a dins) o l’ectropi (parpelles girades cap a fora).
 • Mirar la pantalla de l’ordinador o telèfon mòbil durant molt de temps, llegir i altres activitats que redueixen el parpelleig.
 • Ús de lents de contacte durant mot de temps Consum de fàrmacs antidepressius o per dormir, antihistamínics (per a l’al·lèrgia), diürètics (per a la hipertensió arterial), Betabloquejants (per problemes cardíacs o hipertensió arterial) Medicaments per l’acidesa estomacal.
 • Tractament amb quimioteràpia o radioteràpia.
 • Haver-se sotmès a una cirurgia ocular, com la cirurgia refractiva amb làser.
 • Factors ambientals: aire condicionat, calefacció, ambients secs o amb fum.
 • Alimentació (dèficit vitamínic).
 • Algunes malalties autoimmunes com l’artritis reumatoide, la síndrome de Sjögren, lupus, malalties de la tiroide i la fibromiàlgia.
Més informació

Con es tracta l’ull sec?

Existeixen diverses causes i tipus d’ull sec en funció dels quals varia el grau de severitat i l’estratègia terapéutica per obtenir els millors resultats en cada pacient.
Tractament afegint llàgrimes aratificials.
Aquest sol ser el primer remei pel tractament de l’ull sec. Són gotes per als ulls que són com les vostres pròpies llàgrimes. Podeu utilitzar llàgrimes artificials tantes vegades com calgui. Hi a molts tipus de llàgrimes. El metge oftalmòleg aconsellará la més adequada per cada pacient, segons el seu tipus d’ull sec.
Si s’utilitzen llàgrimes artificials moltes vegades al dia o en cas d’al·lèrgia als conservants, es convenient d’utilitzar llàgrimes sense conservants. Això és degut a que si s’utilitzen molt les llàgrimes amb conservants, aquests productes químics poden començar a irritar els ulls.

Disminüir la sortida de llàgrimes de l’ull

Aquet proposit es pot aconseguir bloquejant la sortida de les llagrimes pels conductes lacrimals.
Això fa que les llàgrimes naturals romanguin més temps als ulls. Es poden inserir petits taps de silicona o gel als conductes lacrimals. Aquests taps es poden treure més tard segons sigui necessari. Una altra opció es una petita intervenció quirúrgica per tancar permanentment els conductes lacrimals.

Ocasionalment, es necesari també pendre suplements d’àcids grassos omega 3 en altes dosis per millorar la qualitat de la llàgrima. Es possible afegir àcids grassos omega-3 a la dieta de forma natural menjant peixos grassos (com el salmó, les sardines, la tonyina, la truita i les anxoves) o llavors de lli.

De vegades es poden indicar antiinflamatoris o antiobiòtics tòpics o per via oral, sempre sota prescripció de l’oftalmòleg.

Ja que es tracta d’un problema crònic, també es important seguir una sèrie d’habits que ajuden a controlar-ho:

Mesures ambientals: evitar en la mesura del possible la calefacció i l’aire condicionat, fer servir humificadors, protegir els ulls amb ulleres i hidratar-los amb llàgrimes artificials.
La higiene palpebral amb solució sabonosa o tovalloletes oculars, l’aplicació de compreses calents i el massatge ajuden a eliminar l’excés de bacteris i de greix, Fer descansos visuals cada 15-20 minuts per disminuir l’evaporació de la llágrima. Evitar fregar-se els ulls.
Extremar la precaució d’us i manteniment en cas de ser portador de lents de contacte.

Què són els taps llagrimals?

Els taps llagrimals són petits dispositius pràcticament imperceptibles a la vista que es col·loquen als punts dels conductes lacrimals de l’ull. Els punts llagrimals són les petites obertures que es troben a la cantonada de la vora palpebral tocant al nas que drenen les llàgrimes dels ulls.
Aquests taps impedeixen que les llàgrimes surtin de l’ull. Això ajuda a mantenir la superfície de l’ull lubricada, alleujant d’aquesta menera les molesties com la picor, la coïssor, els ulls vermells i prevenint el mal que es pot produir a la còrnia per la sequedat.

Es taps poden estar fets de silicona, dissenyats per romandre a l’ull durant anys. El vostre oftalmòleg els pot treure si cal.. En alguns casos també es poden utilitzar taps temporals de col·lagen, que es reabsorbeixen gradualment al cap d’unes setmanes. Els taps temporals
s’utilitzen sovint per mantenir l’ull humit després d’una cirurgia refractiva, com ara el LASIK. També s’utilitzen per provar la seva utilitat per alleujar l’ull sec.

Abans de col·locar els taps cal esbrinar el millor tipus i mida d’endoll per a les necessitats de cada pacient. La intervenció es realitza a la consulta i es pot fer servir un col·liri anestèsic per la seva inserció.

Després d’inserir els taps llagimals, normalment no donan cap molestia i es poden fer les activitats normals immediatament.

Els taps llagrimals són un mètode segur, efectiu i reversible, ja que es poden extreure fàcilment en consulta en cas que sigui necessari.

Ocasionalment es poden desplaçar o expulsar-se fins i tot sense que el pacient ho noti. per aixó és important fer un seguiment periòdic per verificar-ne el posicionament i funcionament correcte.
La inserció del taps és un procedimento amb molt pocs riscos associats i és infreqüent que passin complicacions com infecció, excés de llagrimeig o al·lèrgies.

Tot i millorar la hidratació de l’ull pot continuar sent necessari l’ús de llàgrimes artificials, que abans d’inserir els punctal plugs eren insuficients per mantenir la sequedat ocular sota control.

Quan aquestes mesures arriben a ser insuficients disposem d’un tractament nou que trenca el cicle de la inflamació de manera eficaç.

Tractament de l’ull sec amb laser IPL

IPL es un procediment de llum polsada intensa que elimina la inflamació, envermelliment i coïssor a la zona.

La teràpia amb llum polsada és un tractament nou per a l’ull sec que suposa un gran avenç al camp de l’oftalmologia. Gràcies a la llum polsada es pot actuar directament sobre la sequedat ocular i millorar els símptomes amb resultats més duradors, i segons la gravetat, es pot trobar alleujament des de la primera sessió.

Basicament es tracta d’estimular el funcionament de les glàndules de Meibomio de les parpelles, la disfunció de les quals està lligada a l’ull sec i a la blefaritis. En aquest sentit, el làser actua directament sobre la causa de la patologia.

Utilitzant uns filtlres especials i protectors oculars, l’aplicación de IPL indueix la calor de les estructures vasculars tractant selectivament els vasos sanguinis al llarg de la parpella inhibint l’accés dels mediadors inflamatoris a les glàndules de Meibomi (encarregades de la producció del component greix de la llágrima). Altres mecanismes potencials inclouen un efecte d’escalfament local lleu per permetre una millor expressió de les glàndules i la destrucció dels bacteris que causen inflamació.

Un cop s’han realitzat les proves diagnòstiques necessàries e indicat el tractament per l’oftalmòleg, el tractament de llum polsada es realitza en varies sesions. Normalment són necessàries unes 4 sessions, separades per un iterval de 2 setmanes. Cada sessió dura uns 10
minuts, el tractament és totalment indolor i de senzilla aplicació, sense necessitat d’entrar a quiròfan. Per mantenir l’efecte del tractament és convenient repetir-ho una o dues vegades l’any.

Es necessari evitar l’exposició a la llum solar mentre duri el tractament i durant 1 setmana després de l’aplicació de la IPL.

Sobre IOCAT:

Amb més de 20 anys d'experiència, l'Institut Oftalmològic de Catalunya (IOCAT) és un centre especialitzat en l'atenció integral dels problemes relacionats amb la salut ocular en l'adult, en oftalmologia pediàtrica i cirurgia ocular i refractiva. Actualment desenvolupem la nostra activitat professional a diversos centres de la província de Barcelona, incloent-hi l'Institut Oftalmològic de Catalunya a Mataró i l'Institut Oftalmològic de Catalunya al Prat de Llobregat.

INFORMACIÓ DE CONTACTE:

MATARÓ:
Telèfon: 93 741 43 22
Carrer Nou, 9 - 08301

EL PRAT DE LLOBREGAT:
Telèfon: 93 478  29 85
Av. Verge de Montserrat,
160 - 08820