Presbícia

La Presbícia o vista cansada

És un fenomen involutiu pel qual els ulls perden gradualment la capacitat de veure les coses clarament de prop. Forma part del procés normal de l’envelliment i se sol començar a notar a partir dels quaranta anys, augmentant progressivament fins als 60-65 anys. Aquest procés no es pot aturar o revertir. El primer símptoma sol ser que s’han de mantenir els materials de lectura més lluny per veure’ls amb claredat.

Què causa la presbícia?

La presbícia és causada per la pèrdua de flexibilitat del cristal·lí, que és la lent natural de l’ull, disminuint així la seva capacitat per a enfocar amb nitidesa els objectes pròxims.
A la joventut aquesta lent és tova i flexible i pot canviar de forma fàcilment. Això permet centrar-nos en objectes tant de prop com de lluny. Després dels quaranta anys, la lent es torna més rígida i no pot canviar de forma tan fàcilment. Això fa que sigui més difícil la lectura, enfilar una agulla o fer altres tasques que requereixin la visió de prop.

Com es corregeix la presbícia?

Si no es corregeix la presbícia, pot ocasionar mals de cap i la fatiga ocular. La presbícia es pot corregir amb ulleres, lents de contacte o cirurgia. Les persones que tenen problemes per veure tant de prop com de lluny poden beneficiar-se d’ulleres o lents de contacte progressives. L’opció quirúrgica més utilitzada actualment és la cirurgia del cristal·lí amb implantació d’una lent trifocal o monofocal (monovisió). Altres possibles opcions són la cirurgia sobre la còrnia (implants refractius cornials o cirurgia làser). A més d’aquestes opcions, en el futur la presbícia es podria tractar amb un tractament continuat amb gotes per als ulls.

Tractament de la Presbícia amb lent intraocular

La tècnica consisteix en l’implant de lent intraocular per a substituir el cristal·lí, que és la lent natural de l’ull, per una lent artificial multifocal o trifocal, amb la qual el pacient aconseguirà en la majoria dels casos una bona visió en totes les distàncies sense haver de dependre d’una correcció amb ulleres o lents de contacte. Les lents multifocals i trifocals a més de corregir la presbícia corregeixen la possible miopia, hipermetropia i/o astigmatisme preexistent.
Aquesta tècnica de correcció de la presbícia amb lent intraocular és l’opció ideal per als pacients que comencen a desenvolupar cataractes, que tenen una edat superior a cinquanta anys, o que tenen un defecte refractiu elevat per a la visió llunyana que no es pot corregir amb làser.

Sobre IOCAT:

Amb més de 20 anys d'experiència, l'Institut Oftalmològic de Catalunya (IOCAT) és un centre especialitzat en l'atenció integral dels problemes relacionats amb la salut ocular en l'adult, en oftalmologia pediàtrica i cirurgia ocular i refractiva. Actualment desenvolupem la nostra activitat professional a diversos centres de la província de Barcelona, incloent-hi l'Institut Oftalmològic de Catalunya a Mataró i l'Institut Oftalmològic de Catalunya al Prat de Llobregat.

INFORMACIÓ DE CONTACTE:

MATARÓ:
Telèfon: 93 741 43 22
Carrer Nou, 9 - 08301

EL PRAT DE LLOBREGAT:
Telèfon: 93 478  29 85
Av. Verge de Montserrat,
160 - 08820