Cataractes

El cristal·lí és la lent natural que tenim darrere de la pupil·la i l’ iris i que ens serveix per poder enfocar de forma nítida els objectes.


La cataracta és la pèrdua de transparència del cristal·lí, la lent natural que tenim darrere de la
pupil·la i que ens permet enfocar nítidament els objectes. En determinades circumstàncies,
algunes malalties o més sovint a causa de l’edat, el cristal·lí va perdent la seva natural
transparència i es converteix en una lent opaca.
En una persona jove i sana el cristal·lí és elàstic i transparent
• La seva elasticitat fa del cristal·lí una lent capaç d’enfocar a la distància necessària per permetre veure els objectes que mirem. En aquest sentit, té un funcionament similar a l’objectiu d’una càmera fotogràfica.
• La seva transparència permet que els raigs de llum arribin sense problema a la retina perquè es formin les imatges dels objectes que mirem.

Causes més freqüents


• Edat avançada. Es la causa més frequent de les cataractes
• Herència familiar
• Diabetis
• Traumatismes oculars
• Infeccions
• Altres causes (Alguns fàrmacs, malalties metabòliques, )
Les cataractes formen part del normal proces d’envelliment. Com més gran és la persona major és la possibilitat d’aparició i progressió de les cataractes. No obstant això, hi ha ocasions en les quals les cataractes apareixen en persones més joves, sobretot si pateixen determinades malalties com la diabetis, inflamacions intraoculars i alta miopia entre altres. També poden aparèixer cataractes després d’un traumatisme ocular i en alguns casos per predisposició familiar.
Les cataractes gairebé afecten tres de cada quatre persones majors de 75 anys. En la majoria de les persones que tenen cataractes, s’afecten els dos ulls; no obstant això, cadascuna de les
cataractes es pot desenvolupar amb diferent rapidesa.

Símptomes.


El primer símptoma de la formació de cataractes sol ser la visió borrosa a causa de canvis en la refracció, que es produeixen amb major rapidesa de l’habitual. Al començament és freqüent que amb un canvi de graduació es pugui recuperar temporalment la visió. A mesura que passa el temps i augmenta l’opacitat del cristal·lí ja no és possible millorar la visió canviant la graduació de les ulleres.
Altres alteracions que es presenten són:
• Sensació de la visió borrosa que va augmentant amb el temps
• Enlluernament que va en augment.
• Canvi freqüent en la graduació de les ulleres
• Millora de la capacitat per llegir sense ulleres quan prèviament eren necessàries
• Atenuació en la lluentor i color dels objectes

Tractament


Actualment, l’únic tractament per a les cataractes és quirúrgic.
La tècnica actual més estesa és la facoemulsificació de la cataracta, que utilitza energia ultrasònica per a fragmentar-la.
A través d’una petita incisió d’uns dos mil·límetres s’extreu el contingut opac del cristal·lí, es deixa el sac que l’embolica i es col·loca en el seu interior una lent intraocular que substitueix la lent natural. Aquesta lent implantada corregeix al mateix temps, en la majoria dels casos i depenent del tipus de lent, els defectes de graduació i la necessitat de portar ulleres.
L’operació pròpiament dita dura entre deu i vint minuts i, en general, es realitza amb anestèsia tòpica amb gotes, no sol ser necessari tapar l’ull i la recuperació visual és molt ràpida. Això no obstant, excepcionalment en alguns casos de cataractes especials, és necessària també l’anestesia al voltant de l’ull (anestèsia local). En aquest cas, és necesari tapar l’ull vàries hores després de la intervenció.

Respecte a les lents intraoculars, bàsicament, les opcions que tenim son:

  • Lents monofocals: son lents dissenyades amb un sol focus per a la visió de lluny
  • Lents multifocals: poden ser bifocals (visió propera i de lluny) o trifocals (visió propera, intermèdia i de lluny)
  • Les lents EDoF (o lents de focus estès): són lents dissenyades per oferir una bona visió en distàncies llunyanes i intermèdies amb menys efectes visuals indesitjats que les lents multifocals.
  • Lents tòriques: permeten corregir l’astigmatisme, siguin monofocals o multifocals
    No obstant el gran avenç que representen aquestes lents, per tal d’aconseguir la màxima independència de la correcció òptica després de la cirurgia de cataracta, es pot valorar la possibilitat de practicar altres intervencions segons les característiques i les necessitats visuals de cada pacient.

Per determinar el moment més adequat per a la intervenció i el tipus de lent intraocular idoni a cada persona per recuperar el màxim de visió potencial després de la cirurgia i reduir de forma personalitzada la dependència de les ulleres i/o lents de contacte és molt important la comunicació entre el pacient i l’especialista.

Més informació

Postoperatori

En qualsevol cas, la recuperació visual sol ser molt ràpida, i es pot obtenir una visió útil des de les primeres hores de la intervenció. No obstant això, caldrà esperar 2 o 3 setmanes fins a arribar a l’estabilització i al màxim de visió.

Durant els primers dies és important:
– Seguir el tractament postoperatori amb els col·liris indicats pel cirurgià
– No realitzi exercicis físics amb moviments bruscos o violents
– Evitar ambients de brutícia
– No fregar-se bruscament els ulls
– Eviti dormir boca avall.

Durant les primeres setmanes, es recomana utilitzar ulleres de sol per a sortir al carrer, per protegir l’ull i per a evitar l’enlluernament que pot tenir després de la intervenció.

Quan s’indica la intervenció de les cataractes?

Avui dia la cirurgia de cataracta s’ha de valorar quan la pèrdua de visió provocada per l’opacitat del cristal·lí interfereix les activitats quotidianes del pacient. No s’aconsella esperar que la cataracta produeixi limitacions visuals importants al pacient o estigui en fases avançades per poder tractar-la, ja que augmenta el risc quirúrgic i la possibilitat de complicacions. De fet, pel fet que en mans expertes és un procediment altament segur i eficaç, cada cop més s’opta per la seva intervenció precoç.

En alguns casos, la cirurgia del cristal·lí es recomana també com a tècnica per corregir la presbícia o vista cansada i altres defectes refractius (miopia, hipermetropia, astigmatisme). Es pot indicar aquesta intervenció en pacients,a partir dels 45-50 anys, que es troben a la fase inicial de la degeneració del cristal·lí.

Quina lent intraocular escollir?

Les lents monofocals s’han utilitzat durant dècades i són el tipus més popular.
Si portar ulleres per llegir o veure bé en distància intermèdia no és problema rellevant per a vostè, escollir una lent monofocal pot ser una bona opció. Si, a banda de les cataractes, no té cap altra malaltia ocular que pugui afectar la seva visió, aquest tipus de lents solen proporcionar una excel·lent visió de lluny sense gairebé producció de reflexos o enlluernament. Amb la correcció òptica adequada, amb unes ulleres per a prop o mitja distància també tindrà una bona visió per a aquestes distàncies.

Les lents “premium”, com ara les LIO multifocals, EDOF i acomodatives, a més també poden reduir la necessitat d’ulleres o lents de contacte. la qual cosa representa un gran avenç en la recuperació funcional de la visió. Tanmateix, la capacitat de llegir i fer altres tasques sense ulleres pot variar d’una persona a una altra.
Des de la seva introducció al mercat fa molts anys, les lents intraoculars multifocals han millorat constantment. No obstant això, cal conèixer els beneficis, les contraindicacions i els efectes visuals indesitjables de cada nova lent. Cap lent pot reproduir la visió natural anterior a l’aparició de la presbícia, i tant el metge com el pacient han de reconèixer aquesta realitat. Tot i això, amb el seu rang de visió millorat, punts focals útils i aberracions mínimes, les noves lents trifocals van ampliant el grup de pacients candidats per a LIO multifocals.

El teu estil de vida depèn de la visió de prop?

Si passeu molt de temps treballant a l’ordinador o mirant dispositius digitals, o ets miop i t’agrada llegir sense ulleres, una opció és calcular la potència de la lent intraocular monofocal per a la visió de prop i utilitzar ulleres per a tasques de visió a distància, com ara veure la televisió i conduir.

Alternativament, si és vol evitar portar ulleres també es pot optar per lents monofocals, col·locant una lent per a la visió de lluny i l’altra per a la visió de prop. Aquesta tècnica s’anomena “monovisió”. Aquesta elecció no és per a tothom, però per a moltes persones, el cervell s’adapta i pot processar la informació dels dos ulls per proporcionar una visió adequada a totes les distàncies. Si considereu aquesta opció, és convenient fer una prova de monovisió abans de la cirurgia de cataractes fent servir lents de contacte de monovisió durant un període de temps.

Tens un astigmatisme important?

Amb l’astigmatisme, la còrnia no té una curvatura uniforme com una pilota de futbol, sinó que té la forma d’una pilota de rugby. Una corba és més aplanada que l’altra i ocasiona una distorsió en la visió dels objectes propers i llunyans. En aquests casos les lents tòriques poden ser una bona opció.

També es pot recomanar un altre procediment anomenat incisions relaxants limbars per reduir l’astigmatisme. Això es pot fer en el moment de la cirurgia de cataractes o per separat.

Condueix sovint de nit?

En aquest cas les lents multifocals poden produir efectes secundaris com ara enlluernament, halos al voltant de les llums o pèrdua de contrast, especialment a la nit o en llocs poc il·luminats. La majoria de la gent s’adapta a aquests efectes, però si condueixen molt de nit poden estar més contents amb les lents monofocals.

Tens altres problemes oculars?

Les lents multifocals generalment no es recomanen per a persones amb pèrdua de visió per problemes a la còrnia, glaucoma, degeneració macular o altres malalties oculars. Aquestes lents poden dificultar l’entrada de llum a l’ull, de manera que poden empitjorar la situació per a les persones amb pèrdua de visió. Em aquest casos es recomanan les lents monofocals. Una bona opció per evitar o reduir la dependència de les ulleres, pot ser la monovisió.

Lens monofocals EDOF

Aquest tipus de lents representen una nova opció interessant a l’hora d’escollir una lent intraocular, buscant menys dependència de les ulleres de prop, i amb menys inconvenients (enlluernament, halos al voltant de les llums o pèrdua de contrast) que les lents multifocals.
Les lents multifocals intraoculars solucionen el problema utilitzant dos o tres focus: un de lluny, un intermedi i un de prop, amb petites zones de transició on la visió no és perfecta però tampoc dolenta. Les lents monofocals només tenen un focus i si estan ajustades per a visió llunyana, començarem a veure malament i necessitarem ulleres en apropar-nos a 2 metres o menys, segons la mida de la nostra pupil·la. Les noves lents EDOF ajuden a solucionar el problema allargant el focus.

Sobre IOCAT:

Amb més de 20 anys d'experiència, l'Institut Oftalmològic de Catalunya (IOCAT) és un centre especialitzat en l'atenció integral dels problemes relacionats amb la salut ocular en l'adult, en oftalmologia pediàtrica i cirurgia ocular i refractiva. Actualment desenvolupem la nostra activitat professional a diversos centres de la província de Barcelona, incloent-hi l'Institut Oftalmològic de Catalunya a Mataró i l'Institut Oftalmològic de Catalunya al Prat de Llobregat.

INFORMACIÓ DE CONTACTE:

MATARÓ:
Telèfon: 93 741 43 22
Carrer Nou, 9 - 08301

EL PRAT DE LLOBREGAT:
Telèfon: 93 478  29 85
Av. Verge de Montserrat,
160 - 08820