Trasplantament de còrnia

La còrnia és la part transparent mes anterior de l’ull.

Està formada per vàries capes i la seva funció és de protecció i ajudar, junt amb el cristal·lí, a enfocar la llum a la retina per poder veure bé.
Per poder fer la seva funció, la còrnia ha de ser clara, llisa i sana. Si presenta alguna lesió, inflamació o cicatriu, la llum no s’enfocarà correctament a l’ull. Com a conseqüència, la visió serà borrosa o produirà enlluernament.
Si aquestes alteracions de la còrnia no es poden curar o reparar, pot ser necessari un trasplantament de còrnia

Un trasplantament de còrnia o queratoplàstia és un procediment quirúrgic de restauració de la vista indicat en determinades malalties de la còrnia en què s’han esgotat totes les altres opcions de tractament. Aquest procediment implica la substitució de la còrnia danyada o malalta per teixit sa d’un donant humà (persona que decideix donar les seves còrnies després de la seva mort a persones que les necessiten). Totes les còrnies donades s’estudien acuradament per assegurar-se que són saludables i segures per ser utilitzades.

La queratoplàstia és un dels tipus de trasplantaments d’òrgans més habituals que es realitzen avui dia i té un alt índex d’èxit, i la majoria dels pacients aconsegueixen una millora visual considerable durant molts anys.

Quines alteracions poden requerir un trasplantament de còrnia?

Aquests són alguns dels problemes oculars més comuns que poden lesionar la còrnia fins al punt de ser necessari un trasplantament de còrnia:
Infeccions oculars o lesions traumàtiques que produeixen cicatrius a la còrnia Cirurgia prèvia de la còrnia o una altra cirurgia ocular que lesioni la còrnia Queratocon (malformació de la còrnia que adopta la forma de con en lloc de cúpula).

La distròfia de Fuchs, on les cèl·lules de l’endoteli o la capa més interna de la còrnia no funcionen
amb eficàcia.

Hi ha vàries opcions d’aquest procediment en funció de l’estat de la còrnia:

Trasplantaments de còrnia  de gruix total (també anomenats queratoplàstia penetrant).

Són el procediment de trasplantament de còrnia més comú. Solen estar indicats en problemes com ara el queratocon o cicatrius corneals importants.
La cirurgia d’empelt de còrnia consisteix a tallar tot el gruix de la còrnia on es troba la lesió. La còrnia del donant, generalment de la mida d’un botó petit, es col·loca a l’obertura i es cus al seu lloc. Els punts s’eliminen al cap d’un temps.
Aquest procediment té un període de recuperació més llarg que altres tipus de trasplantaments de còrnia, i la recuperació de la visió pot trigar fins a un any o més.
També hi ha un risc una mica més gran que amb altres tipus de trasplantaments de còrnia que la còrnia donant sigui rebutjada pel sistema immunitari del cos.

Trasplantament de còrnia de gruix parcial

Aquest procediment es pot recomanar si algunes de les capes de la còrnia no estan danyades o estan lliures de malaltia. En aquest cas, només s’eliminen les capes afectades i , per tant, no es necessita tallar tot el gruix de la còrnia. Aquestes capes es substitueixen per capes de teixit donant sa. Normalment el resultat és un resultat més estable i amb una incidència de rebuig més baixa.

Hi ha dos tipus de trasplantament de còrnia de gruix parcial:

  • Trasplantament o queratoplastia lamel·lar anterior profunda. Implica la substitució de totes les capes corneals excepte les dues més profundes. Aquest tipus de cirurgia de còrnia es pot utilitzar per tractar el queratocon i les cicatrius a causa de lesions com poden ser les causades pel virus de l’herpes simple.
  • El trasplantament de capa endotelial (queratoplàstia endotelial) substitueix la capa més profunda de la còrnia que ha estat danyada per malaltia o lesió, deixant intactes les capes frontals. Aquesta cirurgia de còrnia s’utilitza habitualment per tractar la distròfia endotelial de Fuchs.

Hi ha dos tipus de queratoplàstia endotelial. Es coneixen com:

  • DMEK– (Descemet’s Membrane Endothelial Keratoplasty). En aquesta tècnica el teixit del donant que s’utilitza és prim i pot ser més difícil de trasplantar. Però, la recuperació és més ràpida perquè el teixit del trasplantament és més prim.
  • DSAEK– (Descemet’s Stripping (Automated) Endothelial Keratoplasty). El teixit del donant pot ser més fàcil de trasplantar i posicionar perquè és més gruixut que el teixit del donant en la cirurgia DMEK.

En ambdues tècniques bona part de la còrnia no es toca i s’eliminen només les cèl·lules danyades d’una capa interna de la còrnia anomenada membrana de Descemet mitjançant una petita incisió.
A continuació, es col·loca el teixit nou. Només calen unes quantes sutures, si n’hi ha, per tancar la incisió.

Més informació

Com es duu a terme un trasplantament de còrnia?

Un trasplantament de còrnia és un procediment quirúrgic que es fa amb anestèsia local per dormir l’ull i una lleugera sedació, no necessita ingrés i sol durar aproximadament una hora. Prèviament la còrnia del donant s’analitza per assegurar-se que està sana i lliure de malalties o defectes.

El procediment quirúrgic es fa amb l’ajuda d’un microscopi quirúrgic per garantir el màxim de precisió. Les sutures que es fan servir a la intervenció quan són necessàries són més primes que un cabell humà.

L’elecció de la tècnica per trasplantar la còrnia del donant variarà en funció de la vostra
necessitat específica.

En alguns casos, es treu una part circular de la còrnia i se substitueix per una part coincident de la còrnia del donant, cosint-la al seu lloc.

De vegades, s’elimina només una capa molt prima de cèl·lules de la part davantera de la còrnia, substituint-les per teixit donant i cosint-la al seu lloc.

En altres casos, només s’elimina la capa interna danyada de la còrnia i es col·loca un disc prim de teixit donant sa a la superfície posterior de la còrnia. A continuació, es posa una bombolla d’aire a l’ull per empènyer aquesta nova capa cel·lular al seu lloc perquè la còrnia pugui curar correctament.

De vegades, es pot reparar altres problemes oculars durant la mateixa cirurgia, com ara les cataractes.

Després de la cirurgia és necessari un tractament amb gotes per als ulls durant un temps. És important seguir un programa de control postoperatori per detectar a temps qualsevol complicació postoperatòria o un rebuig de l’empelt.

Recuperació d’un trasplantament de còrnia

Després de la cirurgia, el teixit corneal creixerà lentament i es fusionarà amb el teixit del donant.
La recuperació de la visió és gradual i varia segons el procediment. Per a la queratoplàstia penetrant, la recuperació completa és lenta i pot trigar fins a un any. Les tècniques més noves són menys invasives i la recuperació és generalment més ràpida.
Les visites postoperatòries periòdiques permetran controlar el progrés i identificar qualsevol complicació. Es requeriran gotes per als ulls, i ocasionalment medicació oral, per prevenir la inflamació, la infecció i el dolor durant almenys 6 mesos.

Recuperació visual

En general, la majoria dels pacients experimenten una millora considerable de la visió després de la intervenció.
És possible que s’hagi d’ajustar els punts de sutura per crear una forma corneal més regular i rodona. Els punts es poden eliminar des dels 6 mesos fins als 3 anys després de l’operació. Si després d’eliminar els punts no s’aconsegueix una bona forma de la còrnia, es pot utilitzar la cirurgia ocular amb làser per a una remodelació posterior.

És important entendre que l’empelt de còrnia no durarà per sempre. La durada depèn del motiu del trasplantament. Per exemple, un trasplantament en un pacient amb queratocon sol durar entre 15 i 20 anys.

Riscos d’un trasplantament de còrnia

Tot i tenir una alta taxa d’èxit, als trasplantaments de còrnia, com a qualsevol cirurgia, sempre hi ha riscos, incloent-hi entre altres:

  • Infecció i inflamació ocular
  • Sagnat
  • Problemes derivats dels punts de sutura
  • Rebuig de la còrnia del donant
  • Desenvolupament de cataractes

El rebuig es produeix entre el 5 i el 30% dels trasplantaments de còrnia i pot ocórrer en qualsevol moment, fins i tot anys o dècades després. Afortunadament, si es detecta precoçment, en la majoria dels casos el rebuig es pot controlar amb medicació.

És important, per tant, que si apareix enrogiment o visió borrosa que persisteix durant més de 24 hores, el pacient es posi en contacte amb el seu oftalmòleg al més aviat possible.

Sobre IOCAT:

Amb més de 20 anys d'experiència, l'Institut Oftalmològic de Catalunya (IOCAT) és un centre especialitzat en l'atenció integral dels problemes relacionats amb la salut ocular en l'adult, en oftalmologia pediàtrica i cirurgia ocular i refractiva. Actualment desenvolupem la nostra activitat professional a diversos centres de la província de Barcelona, incloent-hi l'Institut Oftalmològic de Catalunya a Mataró i l'Institut Oftalmològic de Catalunya al Prat de Llobregat.

INFORMACIÓ DE CONTACTE:

MATARÓ:
Telèfon: 93 741 43 22
Carrer Nou, 9 - 08301

EL PRAT DE LLOBREGAT:
Telèfon: 93 478  29 85
Av. Verge de Montserrat,
160 - 08820